zondag 1 mei 2011

Steeds meer “flexitariërs”

Een toenemend aantal mensen wordt flexitariër. Dat zijn mensen die niet meer dagelijks vlees eten. Momenteel eet nog 13 procent van de Nederlanders elke dag vlees. Tweederde van de Nederlanders vindt elke dag vlees “meer luxe dan noodzaak”.

Dat meldt de dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood, die vindt dat het vlees uit de vee-industrie veel problemen voor dierenwelzijn en milieu veroorzaakt.

De dierenorganisatie zegt in een verklaring: “Gelukkig blijkt dat een grote groep mensen één of meer dagen in de week geen vlees eet, de flexitariërs,” en wijst op een campagne van Natuur&Milieu die de trend graag wil bevorderen.

Een woordvoerder van stichting Natuur&Milieu zegt dat deze organisatie een campagne is gestart om de groep flexitariërs te vergroten. De organisatie wil het leven van flexitariërs en mensen die dat zouden willen worden makkelijker maken.

Op de website flexitarier.nl kunnen zij een overzichtelijk aanbod vinden van 400 vleesvervangers en de winkels waar deze producten te koop zijn. Daarbij staan ook lekkere recepten en aanbiedingen.

Mensen kunnen daarnaast producten en recepten beoordelen en zelf recepten en informatie over nieuwe producten doorgeven.

Uit onderzoek blijkt dat maar 13% van de Nederlanders elke dag vlees eet.

Verder blijkt dat:
- 55% van de Nederlanders vaker vleesvervangers zou eten als ze lekkerder waren
- 48% een uitgebreider aanbod van vleesvervangers wil
- slechts 28% vindt dat het aanbod vleesloze gerechten in restaurants voldoende is
- het rapportcijfer voor het aanbod vleesvervangers in de vier grootste supermarkten varieert tussen een 7.1 voor Albert Heijn en een 5,5 voor de Aldi. Middenmoters zijn Lidl met een 6 en C1000 met een 6,6.

Natuur & Milieu gaat samen met supermarkten zorgen voor een uitgebreider en aantrekkelijker aanbod van vleesvervangers. Daardoor kan het voor steeds meer mensen makkelijker worden om minimaal twee dagen per week vlees te vervangen door een lekker en gezond alternatief.